Wednesday, 7 October 2015

Berusaha Mencari Rezeki Yang Halal



Assalamualaikum.


Hi,



Aku ada anak 3. Aku kerja gaji Rm1800. Orang rumah aku kerja gaji Rm3000. Ada tanggungan rumah dan kereta lagi, susu, pampers, belanja dapur, pengasuh anak-anak, bil api air, minyak ulang-alik kerja. Aku mengaku banyak isi rumah bini aku yg tolong bayar.


Sampai hujung bulan kitorang selalu sesak. Kereta kadang sangkut tak bayar. Walaupun aku ada buat part time hantar buah potong, masih tak cukup. Sampai Allah uji anak bongsu aku yg kecik tu sakit, aku suruh bini aku berhenti kerja jaga anak. Takpelah tawakal walaupun kitorang tengah sesak, tapi anak aku lagi penting.


Ajaibnya, tiga bulan dekat empat bulan dah bini aku tak kerja, semua berlalu dengan mudah. Kereta boleh bayar, rumah, keperluan sekeluarga semua cukup. Kitorang siap hujung minggu makan luar padahal selama ni punyalah payah. Makan pakai family serba lengkap, siap ada duit lebih aku kirim kat mak aku. Padahal gaji aku kecik je, tambah dengan Rm300 hasil jual buah potong. Rasa berkat sikit rezeki.


Sekarang baru aku faham, nafkah tu memang tanggungjawab suami, kalau Allah dah kata komitmen suami, Allah akan cukupkan jugak walau isteri tak kerja, tak tolong kita. Berkat isteri duduk rumah terasa sangat, balik ada masa dengan family, anak-anak sambut depan pintu padahal sebelum ni masing-masing penat, rumah sunyi. Sekarang aku faham, yg Allah bagi kita kecukupan sesuai dengan keadaan kita, kalau kita rasa tak cukup, maka tak pernah cukup.


Percaya yg Allah selalu tolong hambanya, lebih lagi kalau kita ikut fitrah yg Allah tetapkan.

.....





Cerita ni sy copy paste je daripada FB (kredit to this person who wrote this story)


Kalau ada sesiapa diluar sana yang berniat untuk carik side income boleh whatsapp atau email suami saya di 

019-2179957 or shukeritalib@gmail.com dia akan guide anda caranya In Sha Allah. If berminat untuk gandakan duit EPF daripada akaun 1 pun boleh, mudah dan senang. Saya berani bagitahu sebab saya pun invest juga dan senang untuk kita monitor daripada semasa ke semasa.







PESANAN:


Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.


Huraian Hadith:


Pengajaran Hadith:


i) Sesungguhnya Allah S.W.T amat kasih kepada orang yang berusaha atau bekerja mencari rezeki dengan titik peluh sendiri di mana dengan itu dia dapat memenuhi keperluan dan tanggungjawabnya terhadap diri, keluraga dan masyarakat. Malah kedudukannya adalah lebih baik daripada bersikap pemalas dan meminta-minta daripada orang lain.

Ii) Allah telah menetapkan dalam sunnah kehidupan bahawa kejayaan itu adalah hasil daripada kerja tekun dan dedikasi. Inilah antara maksud jihad yang dituntut oleh Islam.

iii) Kita perlu ingat bahawa hanya rezeki yang halal sahaja mesti dicari kerana di situlah letaknya keberkatan dan ganjaran daripada Allah S.W.T. Sedangkan rezeki yang diambil daripada punca yang haram seperti rasuah dan sebagainya, lambat laun akan menimbulkan kecelakaan dan masalah dalam hidup bukan sahaja di dunia malah di akhirat juga.





Friday, 18 September 2015

Last Minit

Assalamualaikum.
Sape kat sini suka buat keje last minit???...cepat angkat tangan..eh takde ke..tipula tu...pang kang...hiks
Nak citer sikit ni bukan pasal orang lain k...tapi aku sendiri...
Lately suka nauuu buat keje last minit...
Tabiat ni bukan baru sekarang tapi dari zamang stadi lagi...
Aku bukan malas tapi siyes aku tak de idea bila nak buat awal2...kalau ada pun ciput sangatla idea tu...tapi bila last minit tetiba pulak idea mencurah2 bab kata omputih brilliant idea..
Aku dulu buat projek FYP dengan dekan tau as supervisor, tapi tetapla siapkan projek last minit.
Tiap kali nak jumpa dekan untuk present progress project, time tula ketaq kepala lutut. Tapi Alhamdulillah dekan aku kan selalu sibuk so tak sempat nak tanya banyak..tanya sikit2 aku jawabla sikit2....hiks
Tapi Alhamdulillah aku dapat supervisor yang sangat supportive dan understanding, banyak ilmu yang aku dapat daripada beliau. Thank you Dr. Bad. Walaupun sekarang ni di guna pung dalam bidang kerja ku.
Tapi tolongla kepada adik2 kat luar sana jangan tiru bad habit hakak ni sebab kadang perangai last minit ni boleh mengundang perkara yang tidak baik jugak.
Lately ni terbawak2 pulak kat tempat kerja perangai lama ni, sebelum2 ni aku mmg on time buat kerja, mmg details la kerja aku, bkn on time tp awal la pulak daripada timeline...terlebih rajin la pulak.
Tapi sekarang ni aku rasa macam semua nak buat last minit, satu sebab banyak idea, lagi satu sebab aku rase tak ada appreciation sangat daripada boss. Macam semua mende yang aku buat tak dihargai sangat padahal...Semua kerja campak kat aku, penat sangat dah rasenya...eh dah macam luahan perasaan la plak...
Ni bahaya kalau citer lebih2 lagi nanti ada pulak ofismate aku yang baca..tak ke haru hakak...nasibla...kat office pun banyak politik.



Notakakicagu : 

Hamba yang lemah seperti saya juga ada buat salah, saya juga pernah buat kerja di penghujung masa akhir. Situasi ini sememangnya saya tak boleh lari dan paksa menghadapinya. Tapi saya cuba belajar dan memperbaiki kelemahan melalui pengalaman dari semasa ke semasa.












Wednesday, 9 September 2015

As salam.

Hi semua.

Dah lama rasanya nak bagitahu pasal minat saya yang memang dah lama terpendam.
Tak padam pun, tapi pendam dek kerana tak ada kemudahan nak buat.
Saya sebenarnya dah start jahit dah lama, tapi stop kejap lepas kerja, sebab takde mesin jahit.
Kat kg adala.

Sekarang ni saya betul2 nak serius dalam bidang ni maka terwujudlah cottonbyfatihahct.

Doakan perniagaan saya ni berkembang maju ya In Sha Allah... Amin. 


Saya baru nak bertatih dalam dunia bisnes ni. Jadi nak minta ramai2 rakan di luar sana support saya ya. Banyak lagi ilmu yang perlu saya timba lagi. Semoga dipermudahkan...In Sha Allah.

Antara produk yang saya jual 
~ totebag
~ cushion pin
~ cotton
~ etc









Jom pakat follow instagram saya ya @cottonbyfatihahct



Notakakicagu: Semoga segala urusan kami berjalan lancar dan diberkati. Amin Ya Rabbal Alamin.,                            Sesape yang nak mintak saya promotekan product pun boleh. Tq

    Wish me luck!! Amin~

Thursday, 27 August 2015

Majlis kesyukuran a.k.a makan-makan sempena raya

Hi,

Dah abis raya pun masih nak cerita pasal raya...
Suka hati makla sbb ni blog mak...hiks.

Nak cerita pasal jamuan raya yang last minit punya decision. 
Sume last minit...plan nak buat tu dah lama, dari tahun lepas lagi..tapi tak jadi2..
Dari seminggu ke seminggu...last2 ammar demam dekat seminggu...dok pk2 cam penat je.
Hari Khamis or Jumaat tu decide nak buat jamuan tapi buat majlis kesyukuran je...panggil kawan2 yang rapat.
Tak berani nak jemput jiran2 jalan 8 sebab takut tak cukup makanan...hiks
Cuma jiran 2 3 bijik rumah je dapt jemputan...maaf ye jiran2 yg lain.
In Sha Allah ada rezeki kami buat kenduri akikah ramai2 kami jemput satu taman.

Nak dijadikan cerita, tempah kek dan brownies awal2 lagi, sebab memang dah tahu tak sempat nak masak kuih-muih sendiri. Itu je la yang sempat tempah pun...bajet pn limited...hiks lagi.
Plan asal macam2 mende nak masak, tp disebabkan ketidakcukupan kakitangan. 
So, kami buat mengikut kemampuan je.
Hari Ahad majlis makan2, sabtu tu baru nak carik barang segala...penat sehhh...mujurla ada aishah yang sudi datang untuk membantu. Tqsm aishah.
Kepada En Suami yang sangat membantu meringankan tugas saya, tqsm and luvusomuch, jasamu tidak ternilai dan kepada anak2 yang memahami dan sporting ayahummi luvusomuch.

Meh kita tengok gambar antara tetamu yang sudi menghadirkan diri ke majlis kecik kami.

Antara kawan2 ofis yang hadir.









Gang WPCM En Suami...dah suruh masuk dalam rumah, tapi diaorg lebih selesa dok lepak kat luar rumah. Abaikan meja yang kosong, sebab segala makanan kat dalam rumah.

Tuan rumah pun sibuk nak dok kat luar sekali...hiks.
 Meja hidangan...



Antara juadah yang kami sediakan.

Terima kasih atas kehadiran semua. Maaf sekiranya ada kekuranga dalam penyediaan makanan, layanan mahupun tempat. Akhir kata (sila baca kat kek ya...hiks)


Ada rezeki kami buat lagi. Rezeki yang sikit kalau dikongsi In Sha Allah akan jadi banyak. Amin.


Notakakicagu:
Gambar kat atas semua atas belas ihsan kawan2, tuan tanah tak sempat nak snap gambar. Gambar jiran2 pn takde. Harap jiran tak baca ya...hiks. 




Friday, 14 August 2015

15 Aug 2015 bersamaan 20 Syawal 1436 Hijrah

Pejam celik pejam celik...esok hari terakhir bulan Syawal.
Apa maknanya eh...
Maknanya no more raya lagi ya...
No more open house on Sunday....sob2
Kembali sepertia biasa...ko jgn nak mkn pree je ek...hiks
Last week kat rumah kami ada wat makan2 kecik2 je...nanti citer ya.
Tapi yang bestnya esok ada lagi 3 jempuitan ke open house...yeayyyyy.
Kat Kota Damansara, Mantin dan Tmn Seri Alam.

Jauh wooo mantin tu...tapi kena pergi jugak sebab ini kawan en suami.
Kalau kami invite dia ni tak pernah tak datang.
Segan weii dah 2 kali dia jemput tak pernah pergi, ada je hal yang tak dapat dielakkan.

Itu je la nak cerita...
Tak sabar nak makan makan n makan lagi esok...hari terakhir leh makan yang sedap2 free plak tu...muahahaha.

Ngantuknya. zzzzzzz.


Wednesday, 12 August 2015

Fiske Steakhouse Au2

Hi,

Citer lama ni, dah kepam dah.
Tapi nak citer jugak.
Bila start nak tulis idea semua ke laut.
Sekarang baru ada mood nak tulis...hiks

Al-kisah en suami ajak pergi berbuka kat restoran ni.
Ni cerita puasa ok.dah nak abis raya dah ni...sila jangan muntah k.
Berbuka puasa dengan gang2 band jamming...hiks
Kalau ikutkan jauh jugak jarak restoran ni dengan rumah tapi disebabkan kami ada misi dan diselesaikan sebelum tu, itu yang membuatkan saya lagi excited utk pegi situ.

Hurm...kami sampai ke restoran tu agak lewat jugakla, dah hampir nak berbuka.
Punyalah payah nak dapat parking, mujur tak give-up. Lat sekali double park. 
1st time masuk restoran ni, mak ai ramai gilers orang.. 1st impression...mesti makanan kat sini sedap gilers bai.
Carik meja pun tak jumpa, tanya staff restoran, meja yang paling panjang katanya.
Wow ramai ropernya yang join majlis bukak pose ni. 
Dahla sampai lambat meja kosong pulak kat celah2 orang...sabau jela...nak mintak laluan pun susah...hurm
Mood makan pun kelaut bai. Makanan sampai dulu sebelum air sampai. Lama giler, dok tanya banyak kali pn memasing wat tatau je, maybe lapor sangat kot...hurm.
Rasa makanan biasa2 je, below expectations...hurm lagi.
Jarak antara meja makan kat situ sangat sempit dan tak selesa... 1st and last kot berbuka kat

sini...hurm sekali lagi.

Dah abis makan tunggu nak bayar pulak...lepak la kaum ibu kat situ, sambil menuggu kaum bapak beratur nak membayar. Harga lupa la berapa.

Lepas tu sesi bergambar beramai2 untuk kenangan anak cucu cicit... maybe mereka boleh sambung legacy bapak memasing, band jamming 2 pulak ke...hiks.

Gambar ramai2. tak jelas tapi okla.

Lagi gambar
Bersama blogger asyikin irish



p/s : hope tahun depan boleh berbuka together2 kat tempat lain plak ya.

Friday, 31 July 2015

Bermalam di Kinta Riverfront Hotel & Suites

Part 1


Percutian yang tidak dirancang sama sekali.
Suami kata sayang next week abg ada meeting kat ipoh.
Saya kata ok, kami ikut sekali...hi3...
meeting pn nak ikut jgk...tak kesahla asalkan kuar drp kesibukan kerja.
Semua last minute...booked hotel pn last minute.

Saya dan suami tak berapa familliar sangat dengan bandar Ipoh.
Jadi kami tak tahu nak duduk kat hotel mana.
Mujurla pakcik google ada untuk membantu dan info daripada kwn saya dan suami. 
Terima kasih semua.

Carik punya carik, survey punya survey...
Maka kami pilih untuk stay kat hotel ni Kinta Riverfront Hotel & Suites.

Credit to Kinta Riverfront Hotel & Suites


Berminat bolehla Call No di bawah:
Tel: +605-245 8888 (Hunting Line), 242 3333
Fax: +605-243 8898, 245 8899 (Front Office), 245 8800 (Sales)
Address: Jalan Lim Bo Seng, 30000 Ipoh, Perak.
Email: sales@kintariverfront.com.my 


Bersambung ke next entry....





Tuesday, 7 July 2015

Zalora dtg lagi

Wordless Tuesday.




Cantik2 baju Kurung moden 2105 , rase macam nak beli semua...hiks.








Friday, 3 July 2015

Meriahkan hari raya dengan Fesyen Kurung Moden 2015

Persiapan raya korang macam mana tahun ni? Baju raya dah ada ke.
Kalau yang dah ada jom kita tambah lagi koleksi yang ada. 
Maklumla hari raya ni kan banyak open house, kenalah melaram sikit berbanding hari biasa...betul ke tidak!...mestilah betul...kan kan.
Kepada yang belum berkesempatan untuk membeli belah jom kita pakat shopping ramai2 kat sini.

Seperti yang kita semua tahu,
Fesyen akan sentiasa berkembang daripada tahun ke tahun sama ada di inovasi kepada gaya yang lebih moden atau akan kembali kepada rekaan yang terdahulu. 
Dan ada kalanya juga, fesyen yang lama akan diberi sentuhan moden dan pada masa yang sama elemen asal sesuatu rekaan tersebut akan dikekalkan. 
Sebagai contoh, fesyen baju kurung. 
Kita semua sedia maklum bahawa fesyen asal baju kurung adalah terbahagi kepada dua bahagian iaitu bahagian baju dan bahagian kain. 
Bahagian baju berpotongan longgar dan berpesak serta mempunyai labuh hingga ke paras lutut. Manakala kain pula akan berlipat atau beropol di bahagian tepi.

Ok, itu merupakan elemen asal baju kurung yang dipakai sejak zaman-berzaman dan baju kurung juga tidak terlepas daripada mengalami revolusi fesyen. 
Oleh yang demikian, seperti yang anda lihat, sejak kebelakangan ini pelbagai rekaan baju kurung yang unik dan menarik berada di pasaran. 
Bermula dengan rekaan baju kurung moden, kemudian baju kurung peplum dan diikuti pula dengan mini kurung dan kurung moden kimono.
Untuk tahun ini, terdapat beberapa fesyen kurung moden 2015 yang mendapat perhatian ramai pengemar fesyen seperti berikut;

Meh sini nak share sikit tentang baju raya saya tahun ini.



Back to 60’s. Baju kurung moden ala Saloma yang berpotongan lebih singkat dan mengikut bentuk badan. 

Baju kurung moden yang memberikan sentuhan unik kepada bahagian lengan baju dan ditambah aksesori seperti tali pinggang. 

Baju kurung dengan potongan ala kaftan dimana bahagian baju adalah loose tetapi singkat (atas paras lutut)



Boleh lah ke website kat bawah ni sekarang untuk dapatkan kurung moden 2015 yang cantik2 dan meletops uols ! Cepat sebelum kehabisan stock :)


Shopping raya with love with






p/s : credit to ZALORA for picture taken. Tq



Wednesday, 1 July 2015

Pengalaman membeli belah dengan ZALORA

Hamboih tajuk skema betul...kah2.
Saje je senang kan orang search terus ke blog ni... :)
Sebut je pasal Zalora, mesti korang semua dah tahu kan. Tak payahla rasanya nak cerita panjang2 psl sejarah penubuhan segala bagai...korang kalau nak tahu sgt taip je kat google and search.

Ni nak cerita bagaimana aku boleh terjebak dengan Zalora.

Hari isnin baru2 ni. Kebetulan ofismate ada meeting kat luar, so terus ajak dia pergi naelofar boutique. Untuk carik tudung raya katanya. Carik kat ig latest design tudung naelofar.

Dengan hati yang berbunga maka pergila ke butik tersebut dengan harapan dapatla grab tudung terbaru.


Sampai kat sana carik punya carik dan barulah tanya sales girl kat situ rupanya tudung tersebut dijual dalam website Zalora.


Beli jugaklah 2 helai tudung kat butik tu. Tp tetap nak yang kat zalora. hi3...


Lady Angelina namanya...tp skrg ni ada lagi yg latest...huwaaaa.


Berbalik kepada cerita Zalora.


Takut jgk nak beli kat situ sebab ada feedback drp kwn2 yg kurang best. Tetapi ada jgk yg kata bagus.


Beranikan diri click2 dan order. Pilih COD.

Order lbh kurang pkl 3 ptg, esok pg tu dpt call nak hantar barang.
Fast delivery. 

Bukak2 bungkusan tgok barang puas hati dan cantik..siap ada sampul raya drp naelofar by zalora. telah repeat order lagi...kihkih.






Naelofar by Zalora


Jom shopping with love. Terapi buat kaum ibu.



Wednesday, 15 April 2015

Hobi baru

Assalamualaikum.

Dah berhabuk rasanya blog ni.
InsyaAllah, akan kembali active bercerita mengenai hobi baru.
Semoga akan lebih ceria.


See ya.