Sunday, 29 January 2012

Egg Bennedict

Assalamualaikum.

Hye All,

Sarapan apa pg neh?...
Smlm pg carrefour carik bekas kecik tuk bakar roti...
jumpa yg jenis pkai buang...rembatla 3...
Nk watpe dgn bekas tu?...
Saya teringin nk makan egg benedict tuk sarapan pg...buhsan gak dok layan roti dgn kaya dan naturel je kan...
ini resepi egg beneddict tuk 2 org...

Bahan-bahan;

2 kpg roti
2 biji telur
Black paper
sedikit garam
butter or majerin (saya guna naturel)


Cara-cara

1. Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.
2. Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
3. Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam & garam. Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
4. Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.


Jom kita lihat hasilnya

-



-



-


-

;) taraa!





ss: Selamat mencuba!....korang plak mkn pe pg neh?

Thursday, 26 January 2012

Sharing is caring: Baik Sangka

Assalamualaikum.

Hye All,

Sekadar untuk berkongsi dan saling ingat-mengingati.

"Berlajarlah untuk berbaik sangka. Dan katakanlah yang baik-baik kepada sesiapa pun meskipun anda tidak suka kerana setiap perkataan itu adalah DOA. Serta berilah nasihat secara berhikmah bukan dengan cara yang kasar, mengutuk, memfitnah dan segala yang negatif."

Jauhilah sangka buruk yang sebahagiannya membawa dosa. Mulakan dengan sangka baik di kalangan umat Islam selaras dengan arahan Allah.

Mengapa di waktu kamu mendengar berita bohong itu orang-orang mukminin dan mukminat tidak bersangka baik terhadap diri mereka sendiri, dan (mengapa tidak) berkata: “Ini adalah suatu berita bohong yang nyata.” [ An-Nur : 12 ]

Banyakkanlah bersangka baik. Sebenarnya masih ada ramai orang baik yang berbuat baik hanya kerana agenda akhirat semata-mata. Janganlah dirasakan dunia ini sudah tiada yang ikhlas kerana Allah. Mulakan dengan diri sendiri lalu anda akan mampu mencari orang sepertinya.

Wallahua’lam




ss:  Ya Allah. Kurniakanlah kebahagiaan kepada kami di Dunia sampai akhirat. Amin.

Thursday, 19 January 2012

Jom balik kampung.

Assalamualaikum.

Hye All,

Jom semua kita pakat balik kampung ramai2. CNY da nk dekat neh....ko sambut ke? dush! dush!
Jom jammed kan jalan raya...he3
Dah lama x balik kampung...itu yg mjadikan saya excited terlebih2 neh... bukan nk sambut CNY k...
Balik kampung nk jumpa abah ma adik2 sanak sedara... rindu kt korang semua...huk2...jgn nk sedey2la lempang kang! ;p

Kete impian abang..kasik nampak ckit je...nk kasik dia jeles...hikhik  dush! dush!



ss: Moga Allah permudahkan perjalanan ini. Moga Allah lindungi kami berdua serta keluarga dalam nikmat iman dan rezeki yang halal serta kesihatan yang baik. Amin Ya Rabbal Alamin.

Sharing is caring: KAWAN DI AKHIR ZAMAN


KAWAN DI AKHIR ZAMAN

Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang benar benar sibuk
Dengan urusan memperbaiki diri nya
Yang benar benar sibuk
Untuk mengubah sikapnya
Untuk kembali kepada Zat yang sempurna
Yang ada kini hanyalah
Sibuk dengan urusan mengumpul harta dunia
Walau di ketahui dunia ini hanya sementara
Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang bergelumang dengan majlis ilmu menafaat
Yang sanggup bersusah payah dan berpenatlelah
Yang sanggup menghabiskan masa, tenaga, umur dan harta
Dalam mengejar dan memahami ilmu menafaat
Yang ada kini hanya lah
Berbangga dengan harta yang menimbun
Tapi jiwanya masih kosong belaka
Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Ahli professional yang bertaqwa
Yang benar-benar melekat iman di jiwanya
Mengunakan profession nya menuju cita cita di akhirat sana
Yang ada kini hanyalah
Ahli professional yang lalai dan leka
Yang hidup nya lebih barat dari barat
Iman dan amal soleh terasa amat berat baginya
Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Bersifat silaturrahim semata mata kerana Allah
Saling berhubungan dan bertanya khabar semata mata kerana Allah
Yang ada kini hanyalah
Sikap pura pura untuk menyenangkan hati sendiri
Bersahabat untuk mendapat habuan dan kepentingan diri
Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang suka berbincang tentang usaha untuk mengurus diri sendiri
Yang menghidupkan dan mengamalkan ilmu yang dipelajari
Untuk kepentingan masyarakat Islam sendiri
Yang mensyiarkan Islam pada diri mereka
Yang ada kini hanyalah
Yang suka berbincang tentang usaha untuk menambahkan harta dunia
Yang menghidupkan budaya barat
Sehingga melupakan kehidupan akhirat yang lebih kekal
Kawan di akhir zaman ini
Susah untuk kita ketemui
Yang menjadikan majlis majlis Al Quran tempat pertemuan
Yang menjadikan majlis majlis Agama tempat berkenalan
Yang ada kini hanyalah
Yang menjadikan kompleks membeli belah tempat membuang masa dan umur
Yang menjadikan disko dan pesta hiburan sebagai tempat berhibur
Kawan di akhir zaman ini
Susah untuk kita ketemui
Yang menjadikan Al Quran sebagai hiburan
Menjadikan zikir dan selawat sebagai ucapan kelaziman
Yang ada kini hanyalah
Artis di jadikan bahan pujaan
Nyanyian melalaikan di jadikan hiburan
Dianggap moden dan berketerampilan
Kawan di akhir zaman ini
Susah untuk kita ketemui
Yang sentiasa merasai mati itu sangat hampir
Yang sentiasa merasai jelingan Izrail
Yang bersungguh sungguh memperbaiki iman dan amal sebelum kematian
Yang bersungguh sungguh memperbaiki sikap sendiri untuk masa depan diakhirat
Yang ada kini hanyalah
Yang panjang angan-angannya
Yang sibuk mengumpul dunia kerja seharian
Seolah olah kematian itu masih jauh
Seolah olah alam barzakh itu tidak akan ditempuh....

source: kredit to Ruangan Agama


ss: Sama2lah kita semua berusaha dalam memperbaiki diri untuk menghadapi akhirat yang Abadi. 

Sunday, 15 January 2012

Follow my husband bersosial

Assalamualaikum.

Hye all,

Sejak kawen sy xpenah ikut my asben bermain tenis.
Biasanya abang pergi main tenis pd sabtu n ahad.
Dah banyak kali abang a ajak tgok dia main tenis, tp paham2 jelah kn kalu pg hari mgu neh mmg liat ckit.. 
Byk kali saya bjanji nk ikut tp memanjang je xjd...he3..
Pg td berjaya ikut buat pertama kali nya...
Sekali sekala dapat  ikut abang melakukan aktiviti riadah dgn kawan2 adalah sesuatu yg sgt menyeronokn dan mmg sgt best...next time nk ikut lgla... ;)
Jujurnya, saya sendiri tidak kisah memberikan abang sedikit ruang bersama kawan2nya kerana pada masa sama, boleh juga dia meregangkan otot dan melapangkan fikiran daripada stress kerja dan karenah bos di pejabat...
Asalkan abang happy sayang pn akan sentiasa happy...sayang abang sokmo muahs.
Banyak pic yg berjaya sy snap arini...jom layan.






Venue:  Gelanggang Tennis, Kompleks Sukan Negara, Jalan Duta.


SS: Ya Allah. Kurniakanlah kebahagiaan kepada kami di Dunia sampai akhirat. Amin.

Wednesday, 11 January 2012

Happy 2012

Assalamualaikum.

Hye All,

I think it is still not too late for me to say Happy New Year 2012 to all who are willing come to my blog. There are three of my big request or "Azam" this year, I hope and pray that I can have it all. InsyaAllah.

So, apa azam korang tahun ni, can we share?



SS: Semoga segala urusan kami berjalan lancar dan diberkati. Amin Ya Rabbal Alamin.

Dealing With a Bad Boss: Strategies for Coping

Assalamualaikum.

Hye all,

Dah lama sgt x berblogging kn. Due to time constraints. Dalam dok bz buat report and stress neh, jom kita motivasi diri sikit.

Don't sacrifice your health or self-esteem
The worst thing you can do is simply to do nothing, hoping the problems will get resolved. No job, boss, or company is worth losing your health, sanity, or self-esteem. If you can't find a way to resolve these issues and/or your boss simply will never change his/her behavior, you should immediately start working your network and begin looking for a new job -- within or outside the organization. Again, if you love the company, a transfer might be the best option -- but keep in mind that your boss might be as evil as to sabotage that transfer. And try not to quit before you find a new job, but again, if work just becomes too unbearable, you may need to consider quitting to save yourself.

credit to pakcik google for this pic