Tuesday, 27 December 2011

Minced Meat in Puff Pastry


Assalamualaikum.

Last week family belah abg dtg bertandang kt umah.
kepala dok serabut pk nk msk apa...
Kredit to blog kakikusukaberjalan sbb bagi idea kat saya utk buat puff pastry ni tuk tetamu2 yg dtg bertandang ke rumah last week.
Sgt senang utk menyediakan puff pastry ini.
Bahan utk pastry semua sama cuma sy ubah dia pya inti sbb abg xsuka mkn tuna dalam tin, so saya gantikan dgn daging cincang je.
Jom layan cara menyediakan hidangan puff pastry ni.

Masak inti

Kulit Patry yg saya guna


Bakar Dalam Oven pada suhu 180* dlm mas 25 min.

Resepi;

Bahan-bahan untuk kulit pastry:
Kulit pastry cap kawan
Telur

Bahan-bahan untuk inti:
Daging cincang
Ubi kentang
black paper
daun kari
garam secukup rasa
bawang besar dipotong dadu
bawang putih dicincang halus


Cara masak

inti:
Tumis bwg putih sampai garing
masukkan daging
masukkan serbuk lada hitam
kemudian dikuti dgn ubi kentang dan bawang besar
tamabah garam dan tumis sehingga masak.

pastry:
lipat kulit pastry dan letakkan inti ditengah2
kemudian kelim bahagian tepi menggunakan garfu
sapu telur kat bahagian atas pastry tadi.
bakar pd suhu 180* selama 25 min.

Selamat Mencuba!


Jom kita lihat hasilnya...taraa.
Beginila Rupa puff pastry saya yg x cantik

ss: Rupa dia sgtla x cantik kn sbb slap bace resepi..ingatkn letak telur putih dan kuning sekali, tgok lg sekali rupanya telur kuning saja...he3. Saya dan abang sbnrnya tatau pn apa rasenya sbb xdan nk rase...tgok2 da abis...xpela nxt time nk buat lg sbb sgt senang.

2 comments:

Prettywrite said...

senang dan sedap jer nampaknya..nak buat juga tapi tak ada oven lah pulak..sigh..kukus aci tak?kekeke

SSfatihah said...

ha3...kalau kukus x acila sbb nti dia x kembang...