Monday, 21 November 2011

Hari Jumaat 11.11.11 : Selamat Tinggal anak umi dan ayah

Assalamualaikum w.b.t.

Saya amek masa nak tulis entry ni.
terkiLan, sedey, sunyi, pilu, frust sume ada.....
agak berat untuk saya lalui..
tapi saya akur dgn setiap ketentuan dari-NYA...
Saya redha dgn semua ujiannye...bukan rezeki kami.
saya aggap ade hikmah disebaLik semua…Allah tahu apa yang terbaik untuk kami berdua.
DIA kan lebih bijak merencana segalanya…
mungkin kaLi ni bukan rezeki kami lagi....
saya keguguran dalam 11 minggu mengandung...
yup…aku mungkin bernasib baik …sebabnya…
saya keguguran secare normaL...”complete miscarriage” kata doctor..
tak D&C..!! Alhamdulillah…
Tapi sangat menyentuh hati dan naluri saya sebagai bakal seorang ibu..
saya sanggup lakukan apa saja untuk menyelamatkan anak umi…umi sayang anak umi…
hingga saat ini umi masih rindu anak umi dan ayah…
Maafkan umi…umi dah cuba sedaya upaya utk makesure anak umi selamat…tp apakan daya…
Umi hanya manusia biasa, tak dapat melawan takdir, Allah lebih menyayangimu anakku…
Allah tahu apa yang terbaik utk umi dan ayah…umi dan ayah du uji lagi…
Memang sgt2 berat….tp kami redha dan takkan berputus asa dan berdoa pada-NYA.
Sgt perit utk saya lalui cam mimpi dalm sekelip mata, baby da xde dalam my tummy..sedey sgt2!! jangan tanye saya macamane semua ni boLeh berLaku...saya sendiri tak pasti....

Pada tarikh 10/11/11 (klinik kesihatan Gombak setia)…
Hari pertama buat buku merah…

Perasaan sgt teruja sbb nk th keadaan anak umi…
Nurse2 kt situ sume friendly…suka sgt…
Kene jmpa doc sbb bgth ada bleeding mlm tu, tp da stop…
Doc scan tp x nmpk pape dlm my tummy, da cuak…tp doc cam bg harapan x nmpk maybe saya br lps kencing…tp psl bleeding doc advice kalu non stop suh refer hospital…
dalam hati bdoa…jgn ada pape kt anak umi…umi xsggup…

Dlm thari kat ofis…
Bleeding non stop….g klinik kt menara refer psl tu…
Doc wat surat n suruh refer kt hospital selayang…
Habis je office hour terus ke Hospital Selayang…
Sampai dalam pukul 7:00pm camtula…lps 2 jam baru dpt jumpa doc…tension sgt…tabahkan hati jgk sbb nk tahu condition baby…
Jumpa doc harris dia scan and still nampak “empty sac”…


Siyes kali ni mcm2 dlm kepala ni dok pk…
Doc bgth 2 kemungkinan je either baby da xde or masih lagi ada and mungkin xnmpk so kene scan lebih details lg…so dia ng appt dgn doc pakar pd 16/11/11…
sehingga ke tarikh tu aku dinasihatkn rehat kt umah dan byk2kn berdoa…semua yg bakal berlaku adalah ketentuan Allah…byk2kn berdoa…
Dgn kata2 doc tu aku cam lega sikit dan cam ada harapan lagi tuk selamat baby aku…tp saya still xdpt nk tipu diri sdiri…takut segala kemungkinan yg buruk…
Terkilan jgk sbb doc tak tahan kt ward, kalu dok kt hospital mungkin doc leh pantau keadaan saya…

Pada 11/11/11…ptg camtu….
Perut aku sakit sgt2…tak tahan…hanya Allah yg tahu…
Abg bwk saya ke hospital selayang…again…dlm kete aku tak tahan…aku da th cmne rase nk bersalin…
Abg suh saya mengucap byk2…siyes…dgn mengucap sgala kesakitan dpt dikurangkan…itulah Kebesaran Allah s.w.t…
Owh sgt2 frust dlm keadaan xleh jln n sakit2 pn…saya still kene ikut procedure cam biasa, kene
Refer kt out patient  dan still queue kat GREEN ZONE cam sblm ni…
Allhamdulillah bersyukur kerana dianugerahkan seorang suami yg sgt2 memahami dan dialah kekuatan utk umi terus bertahan.
Turn kami sampai…kali ni doc pompuan…lbh professional dan meyakinkan…dia check lg sekali dan rahmat Allah xsiapa tahu kan…mase dia scan skali lg dan nmpk sesuatu dlm my tummy…harapan lg…tp umi btl2 bersyukur sbb dpt tgok anak umi…syg skali sbb ayah xdpt nk tgok…
Saya dinasihatkan utk pulang dl dan tgu utk jmpa pakar pd 16/11/11 nti…xperlu warded doc kata…again…terkilan lg sekali…
Pulang dgn seribu harapan…walaupun dlm kete air mata laju berguguran cam hujan….
Sampai umah dlm pkul 8:00 mlm…..baby umi pergi utk selamanya…
Hanya Allah sahaja yg tahu perasaan hati ini…

Pilunya hati
Oh tuhan berikan padaku kekuatan
Di dalam kehidupan ini
Aku redha

Pada 12/11/11
Atas nasihat semua…keesokkannya aku g smula ke hospital selayang…again…
Doc pompuan yg lain pulak check dan scan…comfirm “complete miscarriage”...xperlu dok hospital…
Xperlu mkn ubat pape…saya blk umah…terase kosong not even my tummy but umah too…
Syukur Alhamdulillah saya masih ada suami yg sgt2 saya syg dan sumber kekuatan saya.
Alhamdulillah semua amek berat pasal dr saya (even ma abah adik beradik and ipar duai)…thaks so much semua.
Ma dtg dari jauh semata2 nk termankan kakak…kakak sayang ma…kakak xla rase kehilangan sgt bila ma ada kalau abg g ofis nanti…thanks ma…Hanya Allah yg dpt membalas segala pengorbanan ma…

Atas nasihat semua…12/11/11 mlm yg sama…
refer ke hospital sg buloh…utk dptkan rawatan selanjutnya plak…
kt hospital sg buloh aku teus di beri queue kt RED ZONE…
walaupn rmai org at least cpt dan lebih yakin…
jmpa doc dia truss uh refer kt pakar..
kene admitted kat wad...utk rawatan selanjutnya…
saat tu saya redha dan pasrah jer...
sakit dan rimas serta lenguh sebab tangan tak bleh nk bergerak sgt…

takutnye saya Allah saja yang tau...sepanjang mlm saya menangis dan terus menangis… siyes saya sangat tertekan...!!...rindu kt abang, rindu kt baby…
tapi.. abg penguat semangat...
sentiase sedia dan setia menemani sepanjang kat hosptal tu...Alhamdulillah 1hari je kene tahan kat ward bwh EPAUL…
after complete check and confirm yg  saya “complete miscarriage”…Alhamdulillah dpt keluar dr hospital…xsggup dah ok lama2 kt hospital…
doc yg rawat saya tu sgt friendly dan baik…kata2 dia cam dpt sejukkan hati saya skit…
dalam hati, bagus la doc ni walaupun Chinese tp cam muslim je kata2 yg terluah dr mulut dia…
biler abg bgth yg nama doc to dr Melissa goh Abdullah barulah saya tahu…Alhamdulillah bertambah lagi umat Nabi Muhammad s.a.w…
Mujurla ma ada kt umah temankan saya selama saya berpantang…
Walaupun keguguran saya kena berpantang sama mcm org bersalin…
saya masih tak boleh bergerak aktif dan lasak...saya harap.. semua ni akan cepat berakhir...
saya dinasihatkan doktor tuk kembaLi mengandung daLam tempoh 3 hingga 6 buLan selepas dah btl2 sembuh..
tolong doakan untuk saya ya kawan2 ...

saya anggap semua ni ujian untuk saya dan abang...
saat ni.. saya betul2 redha dgn setiap ketentuan dari-NYA..
Allah tahu apa yg terbaik utk kami....setiap apa yg berlaku pasti ada hikmahnya.

Abg  selalu cakap...segaLe  apa yang berlaku mungkin utk megajar kita supaya lebih berhati2 dan bersyukur dgn segala kurniaan Allah s.w.t...
dan juga sebagai panduan utk kita pada masa depan…InsyaAllah.
saya makin tabah utk menerima kenyataan atas apa yg berlaku...
saya yakin dengan rezeki-Nya....
terima kasih tuk suami tercinta...
yang sentiasa ade untuk beri sepenuh sokongan dan menemani saya setiap masa...
tak pernah mengeluh tuk melayan kerenah saya....yang begitu setia menjaga dan menasihati saya...
terasa kasih sayang dari abang melimpah ruah untuk saya...
terase segala kesakitan manjadi kurang...
Lagi sekali "terima kasih Abang..."
"terima kasih ma kerana sudi menjaga kakak..."


ss: kadang2 rindukan panggilan abang untuk baby kita…”baby camne harini?”…”baby chat?”….”baby baby”….Akan ada lg panggilan camni lagi selepas ini….InsyaAllah…Amin…sama2 kita berdoa ya bang…doakan kami dimurahkan rezeki ya kwn2.

6 comments:

♥ irish ♥~ said...

amin. semoga Allah berikan rezeki lebey kpd sitin shuk. tabah yer.

SSfatihah said...

thanks ikin...

Jari Pun Berkata said...

Jaga diri baik2 ya,
InsyaAllah, mesti ada hikmah.
Take care dear..

Keretaku CPS said...

Ayah akan sentiasa bersama Ummi sampai akhir hayat ayah. Apa pun berlaku ayah akan tabah menghadapi nyer.

nickindajungle said...

ct..tabahkan hati yer..nik baru jer tau pasal nie..tu pun sebab terbaca komen ct kat blog nik n try masuk sini jumpa this entry...moga nanti rezeki itu dtg lagi...n doakan for me jugak yer supaya semuanyer selamat dalam mengharungi saat2 kelahiran yg tinggal beberapa hari jer lagi...

SSfatihah said...

thanks nik...ct doakan nik dan baby selamat...InsyaAllah... nti bler nik blk kl ct nk g tgok baby ;)