Tuesday, 29 November 2011

Kembali ke habitat semulajadi.

Update....60% in progress...100% complete...DONE

After 2 weeks rest from works...
Back to work...
back to normal...
Sleepy mode...


Harus gigih bermula dari sekarang!

Assalamualaikum.


Kenapa perlu gigih?...
Kami rase kami gemuk...sungguh pedih kenyataan itu...
tp inila hakikat yg abg terpaksa lalui bila bjumpa kwn2 dia..."eh ko dah gemukla skrg!"...pedih sgguh kenyataan tu...samala cam aku jgk...he3...
Saya dan Abang sekarang sedang gigih utk mendapatkn berat badan yang ideal...kononla kan..hikhikhik...
Org kata kalau rajin berusaha InsyaAllah akan dpt hasilnya...
Kami takla mengharapkan jd cam artis bollywood segala, cukupla dpt kempiskan perut dan turun beberapa kilo pn da kira Alhamdulillan...
Harus gigih berusaha dr sekarang...
Sumbangan pakcik google

Apa yang kami lakukan????
# ambil makanan dalam kuantiti yg sedikit.
# kurangkan minuman ber ais...eh td abg br minum ais...sy lum lg tau ;P
# memakai bengkung...abg pn pakai gak tau...;P
# minum cuka kurma bersama madu...utk melawaskan perut
# mkn pil kencana...sebagai agen pelawas gak ni.
# makan ulam-ulaman
# minum susu
# Menu diet yang sgt sesuai;

Fruit salad
Ehsan dr pakcik saya
Bahan-bahan:

2 biji apple merah dipotong dadu
2 biji apple hijau dipotong dadu
sebelah jer tembikai dipotong dadu
oren sunkist 1 biji atau 2 biji(ikut suka la) potong dadu jugak
anggur
fruit dressing ( mayonies untuk fruit salad)
yogurt rendah lemak perisa ikut kesukaan
kismis
carrot dimayang


Cara:

Gaul semua bahan dalam mangkuk...
dan simpan dalam peti lepas sejam atau dah sejuk boleh la dimakan....sedap sangat....and mengenyangkan...tak payah makan nasi...


Friday, 25 November 2011

Dinner @ JUSCO AU2 (Setiawangsa)

Assalamualaikum...


Mlm td rase cam malas nk masak...mentangla da dpt gaji (dush dush)...
Apalagi...mestila ajak Abg kuar makan dgn ma and adik skali...
Mkn katne...JUSCO AU2 (Setiawangsa)...
Tujuan asal mmg nk makan...
Dan ada tujuan lain gak...nk carikn ma 6pcs mug wif stand yg dia bkenan...
Cari pya cari xde kt jusco...
Sok lusa kena g carrefour...kt sn confirm ada.


kami mkn kt pizzahut...








selepas dah kenyang mkn...jln2 tgok lampu plak.


Pemandangan luar
tiram...
cik crab.
si mermaid yg seksi...xdicahayakan...takut jd controversi kot... 
si octopus yg jahat!...kt cni rupanya ko.
Jgn berani sentuh tau!


Terima kasih Abang sbb belanja kami makan...sayang sgt kt Abang...muahsss.


Thursday, 24 November 2011

Sharing is caring: Dr Zubaidi Hj Ahmad

Assalamualaikum...


Hye kawan2...
Sekadar nak berkongsi maklumat dan pengetahuan yang berguna berkaitan dengan perubatan dan kesihatan.
Kawan2 bolehla ke berkunjung ke blog ini beberapa masalah berkaitan kesihatan mungkin akan terjawab di situ. 
Boleh juga dijadikan sebagai rujukan sementara sebelum ke hospital.
Banyak pengetahuan yang berguna saya perolehi di situ termasuklah mengenai "miscarriage" yang saya alami sblm ini dan berkaitan denga acid folic dsb.


Ops ...saya xdpt apa2 komisyen pn tuk promote blog ni jus nk share sesuatu yg berguna dgn kwn2..sharing is caring!
Sila klik link ini untuk melawat ke Blog Dr Zubaidi Hj Ahmad


Prevention is better than cure!!!..kata omputih..daa.



Wednesday, 23 November 2011

D.I.Y Doorgift

Assalamualaikum w.b.t.


Saya nak share door gift mase majlis kahwin aritu...majlis sebelah saya dan suami...lum terlambat lagi kan. Door gift saya simple2 je. Ada antara door gift yang kt belah saya, lupa nk amek pic. ;)


Door gift utk tetamu yg jumpa pengantin kat belah saya


Bunga telur utk tetamu

Utk my MIL

Majlis belah suami



Update....
Door gift utk semua tetamu 

Closed up


Tuesday, 22 November 2011

Syabas Malaysia!

Assalamualaikum w.b.t...


TAHNIAH UTK HARIMAU MUDA kerana telah berjaya “Ganyang” garuda!!




Malaysia bergelar juara sekali lagi bola sepak Sukan SEA; ‘ibu’ kepada segala pingat sebagai penutup tirai temasya kali ke XXVI sekaligus mempertahankan pingat emas yang dimenangi 2 tahun lalu. 




Apa yang dapat saya lihat dr persembahan malam td...ewah2 cam pengulas sukan plak ;p


Badrol menunjukkan aksi2 yang sgt menarik sebagai ketua pasukan dan layak bergelar pemain terbaik malam tadi.
Khairul Fahmi aka Apek seperti biasa persembahan sgt baik menjaga gawang MALAYSIA.

Semangat berpasukan yang tinggi oleh semua pemain melayakkan pasukan MALAYSIA utk peroleh kemenangan.

TAHNIAH SEKALI LAGI UTK HARIMAU MUDA.

Doa Untuk Ibu Bapa Sebagai Pembuka Pintu Rezeki

Assalamualaikum w.b.t.

Terima kasih Abah dan Ma atas jasa dan pengorbanan dalam mendidik dan menjaga saya dan adik2 sehingga berjaya. Begitu juga mak yang telah membesarkan abang dr kecil hingga menjadi manusia yg berguna.Tak terbalas jasa kalian. Hanya Allah s.w.t yang mampu membalasnya.

Rasulullah SAW pernah bersabda :

” Setiap pagi sedekahkan Al-Fatihah kepada kedua ibu bapamu (tak kira masih hidup @ telah tiada)” Nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu…

Berdasarkan Hadith Nabi SAW :
” Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari”

Huraian hadith:
- Jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada kedua ibu bapa (hidup atau mati)
- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ….tadah tangan dan Bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 Kita dan mereka2 Yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki Oleh Allah SWT.

Kesimpulannya:
- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris….. .. . Cuma jangan lupa Doakan ibu bapa kita setiap hari
- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita Dapat dari Allah (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)

InsyaAllah,

Berusaha dan bertawakal.. …insyallah ,

- Rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM,
STPM, IJAZAH dsb nya…..tapi dengan hati yang tulus ikhlas dan doa kita untuk ibu dan bapa kita…..Mari kita Cuba . Allahhuakhbar. .

Bila2 masa kita boleh angkat tangan dan berdoa untuk kedua orang tua kita, waktu bangun pagi, dipejabat, waktu makan siang, pagi, petang, siang atau malam, dimana saja, (tidak termasuk diwaktu solat lima waktu)

Caranya : ‘YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkan lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Aminn yarabillialamin. …” (Doa ini untuk orang tua kamu yang masih hidup)

Untuk yang sudah meninggal : “YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2 orang tuaku, tempatkanlah bapaku / Ibuku ditempat orang2 yang beriman.

Sebarkanlah ilmu walaupun sebesar zarah…….

Monday, 21 November 2011

Hari Jumaat 11.11.11 : Selamat Tinggal anak umi dan ayah

Assalamualaikum w.b.t.

Saya amek masa nak tulis entry ni.
terkiLan, sedey, sunyi, pilu, frust sume ada.....
agak berat untuk saya lalui..
tapi saya akur dgn setiap ketentuan dari-NYA...
Saya redha dgn semua ujiannye...bukan rezeki kami.
saya aggap ade hikmah disebaLik semua…Allah tahu apa yang terbaik untuk kami berdua.
DIA kan lebih bijak merencana segalanya…
mungkin kaLi ni bukan rezeki kami lagi....
saya keguguran dalam 11 minggu mengandung...
yup…aku mungkin bernasib baik …sebabnya…
saya keguguran secare normaL...”complete miscarriage” kata doctor..
tak D&C..!! Alhamdulillah…
Tapi sangat menyentuh hati dan naluri saya sebagai bakal seorang ibu..
saya sanggup lakukan apa saja untuk menyelamatkan anak umi…umi sayang anak umi…
hingga saat ini umi masih rindu anak umi dan ayah…
Maafkan umi…umi dah cuba sedaya upaya utk makesure anak umi selamat…tp apakan daya…
Umi hanya manusia biasa, tak dapat melawan takdir, Allah lebih menyayangimu anakku…
Allah tahu apa yang terbaik utk umi dan ayah…umi dan ayah du uji lagi…
Memang sgt2 berat….tp kami redha dan takkan berputus asa dan berdoa pada-NYA.
Sgt perit utk saya lalui cam mimpi dalm sekelip mata, baby da xde dalam my tummy..sedey sgt2!! jangan tanye saya macamane semua ni boLeh berLaku...saya sendiri tak pasti....

Pada tarikh 10/11/11 (klinik kesihatan Gombak setia)…
Hari pertama buat buku merah…

Perasaan sgt teruja sbb nk th keadaan anak umi…
Nurse2 kt situ sume friendly…suka sgt…
Kene jmpa doc sbb bgth ada bleeding mlm tu, tp da stop…
Doc scan tp x nmpk pape dlm my tummy, da cuak…tp doc cam bg harapan x nmpk maybe saya br lps kencing…tp psl bleeding doc advice kalu non stop suh refer hospital…
dalam hati bdoa…jgn ada pape kt anak umi…umi xsggup…

Dlm thari kat ofis…
Bleeding non stop….g klinik kt menara refer psl tu…
Doc wat surat n suruh refer kt hospital selayang…
Habis je office hour terus ke Hospital Selayang…
Sampai dalam pukul 7:00pm camtula…lps 2 jam baru dpt jumpa doc…tension sgt…tabahkan hati jgk sbb nk tahu condition baby…
Jumpa doc harris dia scan and still nampak “empty sac”…


Siyes kali ni mcm2 dlm kepala ni dok pk…
Doc bgth 2 kemungkinan je either baby da xde or masih lagi ada and mungkin xnmpk so kene scan lebih details lg…so dia ng appt dgn doc pakar pd 16/11/11…
sehingga ke tarikh tu aku dinasihatkn rehat kt umah dan byk2kn berdoa…semua yg bakal berlaku adalah ketentuan Allah…byk2kn berdoa…
Dgn kata2 doc tu aku cam lega sikit dan cam ada harapan lagi tuk selamat baby aku…tp saya still xdpt nk tipu diri sdiri…takut segala kemungkinan yg buruk…
Terkilan jgk sbb doc tak tahan kt ward, kalu dok kt hospital mungkin doc leh pantau keadaan saya…

Pada 11/11/11…ptg camtu….
Perut aku sakit sgt2…tak tahan…hanya Allah yg tahu…
Abg bwk saya ke hospital selayang…again…dlm kete aku tak tahan…aku da th cmne rase nk bersalin…
Abg suh saya mengucap byk2…siyes…dgn mengucap sgala kesakitan dpt dikurangkan…itulah Kebesaran Allah s.w.t…
Owh sgt2 frust dlm keadaan xleh jln n sakit2 pn…saya still kene ikut procedure cam biasa, kene
Refer kt out patient  dan still queue kat GREEN ZONE cam sblm ni…
Allhamdulillah bersyukur kerana dianugerahkan seorang suami yg sgt2 memahami dan dialah kekuatan utk umi terus bertahan.
Turn kami sampai…kali ni doc pompuan…lbh professional dan meyakinkan…dia check lg sekali dan rahmat Allah xsiapa tahu kan…mase dia scan skali lg dan nmpk sesuatu dlm my tummy…harapan lg…tp umi btl2 bersyukur sbb dpt tgok anak umi…syg skali sbb ayah xdpt nk tgok…
Saya dinasihatkan utk pulang dl dan tgu utk jmpa pakar pd 16/11/11 nti…xperlu warded doc kata…again…terkilan lg sekali…
Pulang dgn seribu harapan…walaupun dlm kete air mata laju berguguran cam hujan….
Sampai umah dlm pkul 8:00 mlm…..baby umi pergi utk selamanya…
Hanya Allah sahaja yg tahu perasaan hati ini…

Pilunya hati
Oh tuhan berikan padaku kekuatan
Di dalam kehidupan ini
Aku redha

Pada 12/11/11
Atas nasihat semua…keesokkannya aku g smula ke hospital selayang…again…
Doc pompuan yg lain pulak check dan scan…comfirm “complete miscarriage”...xperlu dok hospital…
Xperlu mkn ubat pape…saya blk umah…terase kosong not even my tummy but umah too…
Syukur Alhamdulillah saya masih ada suami yg sgt2 saya syg dan sumber kekuatan saya.
Alhamdulillah semua amek berat pasal dr saya (even ma abah adik beradik and ipar duai)…thaks so much semua.
Ma dtg dari jauh semata2 nk termankan kakak…kakak sayang ma…kakak xla rase kehilangan sgt bila ma ada kalau abg g ofis nanti…thanks ma…Hanya Allah yg dpt membalas segala pengorbanan ma…

Atas nasihat semua…12/11/11 mlm yg sama…
refer ke hospital sg buloh…utk dptkan rawatan selanjutnya plak…
kt hospital sg buloh aku teus di beri queue kt RED ZONE…
walaupn rmai org at least cpt dan lebih yakin…
jmpa doc dia truss uh refer kt pakar..
kene admitted kat wad...utk rawatan selanjutnya…
saat tu saya redha dan pasrah jer...
sakit dan rimas serta lenguh sebab tangan tak bleh nk bergerak sgt…

takutnye saya Allah saja yang tau...sepanjang mlm saya menangis dan terus menangis… siyes saya sangat tertekan...!!...rindu kt abang, rindu kt baby…
tapi.. abg penguat semangat...
sentiase sedia dan setia menemani sepanjang kat hosptal tu...Alhamdulillah 1hari je kene tahan kat ward bwh EPAUL…
after complete check and confirm yg  saya “complete miscarriage”…Alhamdulillah dpt keluar dr hospital…xsggup dah ok lama2 kt hospital…
doc yg rawat saya tu sgt friendly dan baik…kata2 dia cam dpt sejukkan hati saya skit…
dalam hati, bagus la doc ni walaupun Chinese tp cam muslim je kata2 yg terluah dr mulut dia…
biler abg bgth yg nama doc to dr Melissa goh Abdullah barulah saya tahu…Alhamdulillah bertambah lagi umat Nabi Muhammad s.a.w…
Mujurla ma ada kt umah temankan saya selama saya berpantang…
Walaupun keguguran saya kena berpantang sama mcm org bersalin…
saya masih tak boleh bergerak aktif dan lasak...saya harap.. semua ni akan cepat berakhir...
saya dinasihatkan doktor tuk kembaLi mengandung daLam tempoh 3 hingga 6 buLan selepas dah btl2 sembuh..
tolong doakan untuk saya ya kawan2 ...

saya anggap semua ni ujian untuk saya dan abang...
saat ni.. saya betul2 redha dgn setiap ketentuan dari-NYA..
Allah tahu apa yg terbaik utk kami....setiap apa yg berlaku pasti ada hikmahnya.

Abg  selalu cakap...segaLe  apa yang berlaku mungkin utk megajar kita supaya lebih berhati2 dan bersyukur dgn segala kurniaan Allah s.w.t...
dan juga sebagai panduan utk kita pada masa depan…InsyaAllah.
saya makin tabah utk menerima kenyataan atas apa yg berlaku...
saya yakin dengan rezeki-Nya....
terima kasih tuk suami tercinta...
yang sentiasa ade untuk beri sepenuh sokongan dan menemani saya setiap masa...
tak pernah mengeluh tuk melayan kerenah saya....yang begitu setia menjaga dan menasihati saya...
terasa kasih sayang dari abang melimpah ruah untuk saya...
terase segala kesakitan manjadi kurang...
Lagi sekali "terima kasih Abang..."
"terima kasih ma kerana sudi menjaga kakak..."


ss: kadang2 rindukan panggilan abang untuk baby kita…”baby camne harini?”…”baby chat?”….”baby baby”….Akan ada lg panggilan camni lagi selepas ini….InsyaAllah…Amin…sama2 kita berdoa ya bang…doakan kami dimurahkan rezeki ya kwn2.

Hero2 kesayangan Tok Ma dan Tok Abah

Wordless Monday!!! Jom layan pic hero2 pujaan malaya..


time ni tgh serasi bersama...bkn senang nk amek gmbr cenggini...

masih lagi terkawal

keadaan sudah tidak terkawal...adik buli abg pe citer neh?...





Sunday, 20 November 2011

Eiffel I'm in Love

Assalamualaikum w.b.t...


Dalam tahun 2003 kalu x silap ada cerita Indonesian tajuk Eiffel I'm in Love teen romantic comedy film. Saya sgt2 suka layan filem tu, sanggup beli VCD semata2 nk tgok ulang2 ...he3.
Mase tengok filem tu...mula la berangan nak naik Eiffel tower tu...setakat berangan bolehla kot.
Xpela xdpt naik pn, dpt bina Eiffel tower pn ok gak kan. Jom kita bina Eiffel tower!



-



-


-



-




taraa!

3D Puzzle...Adiah dr adik...dpt hilangkan rase boring saya...ngeeee 
thanks adik!
(kt kotak tu ada tulis for ages 7 and up...aku termasuk skali ke...layan je la)



 Stage 1: Selerakkan peralatan ;p

 Stage 2: Bina Tapak

Stage 3: Bina Menara

Stage 4: Nak Cantumkan base dgn menara...berat woo!

Stage 5: Done! Sama x yg 3D puzzle dgn yg asal...mestila x sama kn...tp lebih kurangla kn...kn...kn.



ss: Bila agaknya abang nk bwk aku dtg cni eh...berangan lg he3.




Thursday, 17 November 2011

Pengorbanan Seorang Suami

Assalamualaikum w.b.t...

Teristimewa untuk suamiku MST,

Mengenalimu kadangkala membuat ku ketawa.
Mengenalimu kadangkala juga membuatku mengalir airmata.
Mengenalimu mampu memberiku sejuta rasa.... marah, sedih, gembira, sayang rindu dan cinta.
Sesungguhnya ku amat menyintai dan menyayangimu sepenuh hatiku.
Semoga cinta kita akan berkekalan dan mekar mewangi sehingga ke akhir hayat…Amin.
Terima kasih kerana hadir dalam hidupku.

Ikhlas daripada isterimu SNFM.




"Ya Allah…Kau yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan keterlanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan 

Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku ingkar dan derhaka
Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu
Ya Allah…Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbingan Mu
Aku cacat tanpa hidayah MuAku hina tanpa Rahmat Mu
Ya Allah…Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama Mu
Bimbinglah aku menjadi isteri SolehahHanya pada Mu,
Ya Allah…Ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaan Mu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniaMu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran Mu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian Mu
Ya Allah Tuhanku…….Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati
Amin, Ya Rabbi Allamin……."

Wednesday, 9 November 2011

PERSOALAN HIDUP SEORANG MANUSIA... KENAPA?

Assalamualaikum.

Kenapa Aku Diuji Sampai Macam Ni?
" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. " -(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

Kenapa Aku Selalu Tak Dapat Apa Yang Aku Nak?
" ..... Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. " -(Surah Al-Baqarah ayat 216)

Kenapa Ujian Terhadapku Ini Sangat Berat?
" Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya." -(Surah Al-Baqarah ayat 286)

Kenapa Aku Sering Kecewa?
" Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman. " -(Surah Al-Imran ayat 139)

Bagaimana Aku Nak Hadapi Semua Ini?
" Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung. " -(Surah Al-Imran ayat 200)

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu', " -(Surah Al-Baqarah ayat 45)

Apa Yang Aku Dapat Daripada Semua Ini?
" Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka ..." -(Surah At-Taubah ayat 111)

Kepada Siapa Lagi Aku Hendak Berharap?
" ....Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal. Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung. " -(Surah At-Taubah ayat 129)

Aku Dah Tak Tahan Lagi! Bosan Dengan Semua Ini!
" ....dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir." -(Surah Yusof ayat 87)

Tuesday, 8 November 2011

Bersabarlah dengan Ujian Allah

Assalamulaikum w.b.t...




Lately ni banyak dugaan dan ujian yang kami berdua hadapi.
Macam2 rase bermain kat dlm hati ni.
Tp kami  terpaksa kuatkan semangat utk teruskan kehidupan... hidup mesti diteruskan..walaupun pahit kan ku telan jua. Hanya pada- Mu, Ya ALLAH tempat ku meminta dan memohon pertolongan.
Abang yg plg banyak diduga dengan bermacam-macam ujian berbanding aku.
Saya begitu kagum dengan Abang, walaupun ujian dtg betimpa2 dia sgt tabah dan tenang dalm mengharungi semua ujian dan dugaan. Abanglah sumber inspirasi sayang selain dari ma & abah. Thanks abang atas kata2 semangat dan sokongan yang kuat dari Abang, tanpamu ku lemah.
Bukan niat saya nak minta simpati sape2, cuma sekadar untuk luahan rasa dan doakan kami berdua tabah dalam mengharungi setiap Ujian daripada Allah s.w.t. ini...Amin. "Allah telah berkata dengan jelas di dalam Al-Quran yang Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya."
Allah tahu kita kuat dalam menghadapi ujianNya jadi Allah berikan ujian itu ke atas diri kita.duhai hati.. bersabarlah.. jangan bersedih! 
setiap apa yang dideritai mu hanya lah sekecil semut berbanding dengan apa yg dilalui oleh Nabi terdahulu.. beringat lah, Allah menguji ada sebabnya.. dan disebalik kesakitan yg kau hadapi ada penawarnya.. maka, berdoalah sentiasa agar Allah permudahkan segalanya.. 
aku tahu selepas ujian itu selesai, satu lagi ujian akan datang, aku bersedia Ya Allah dalam menghadapi ujian yang seterusnya. ku tahu Kau akan sentiasa menguji kami selagi kami bergelar hambaMu.
"Untung bagi mereka yang selalu diberi ujian tanda Allah swt sayang padanya. Semoga kita sentiasa menjadi hambaNya yang sentiasa redha atas ujian dan ketentuan Allah swt. Apa yang ditetapkan untuk kita itulah yang terbaik!"

“Dan Jangan kamu berputus asa dari Rahmat Allah. Sesungguhnya tidaklah berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir.” QS Yusuf (12) : 87

:: jangan bersedih, jika tiada seorang pun yang membantu anda
:: jangan bersedih, jika ada yang telah menyakiti anda
:: jangan bersedih, jika ada yang telah menghina anda
:: jangan bersedih, jika anda di timpa masalah & musibah
:: jangan bersedih, jika anda rasa kesunyian
:: jangan bersedih, jika orang yang anda sayang telah tinggalkan anda
:: jangan bersedih, jika sesuatu perkara membuat anda rasa gelisah
:: dan JANGAN BERSEDIH!



SS: Ya Allah. Kurniakanlah kebahagiaan kepada kami di Dunia sampai akhirat. Amin.

Saturday, 5 November 2011

Cerita Balik Kg

Assalamualaikum...


Lama sgt dah xupdate blog...da bersawang pn.
Sy nk cter psl blk kg 2 mgu lps pya cter...lama kn...tp nk cter gak.
Lama sgt x blk kg lps kduri aritu...rindu sgt kt abah n ma..
Blk 3 hari 2 mlm je...xpela asalkn terubat rindu dihati...
Blk awak sbb raya haji xblk dah...raye kt kl with MIL.
Blk raya aritu byk mende yang saya buat. Alhamdulillah kesihatan pn baik...baby dlm perut xmeragam bab kata abg.
Jom layan pic kt kg saya..
Sesampai je ptg tu terus terjah ke pantai...rindu sgt lama xg sana.


Pantai Bukit Keluang 
Menghayati keindahan pantai
Pantai Dendong (Dlm Movie Merongmahawangsa)

 Malamnya plak layan makan satay kat Tok Bali...sedap sgt satay kt sini tp abg kata kalau ada satay daging lg lyannzz...kt cni hanya ada satay ayam je...n mee celup...kami order mee celup...sedap...xsempat nk amek gmbr sbb da lapa sgt...he3

 Pagi sblm btolak blk kl...kami pergi LKIM utk beli ikan2 segar....utk stok kt kl nanti...teringin nk mkn ikan fresh...kat sni kami dpt beli ikan segar dari nelayan yg br sampai ke pengkalan...sgt murah dan segar...

 Pemandangan sekitar LKIM Kuala Besut


Dalam perjalanan pulang ke kl...
Kereta berderet kat Jabor
 Apa motip ntah pacak bendera ni kt tgh tasik.
Kete abg yg da btukar kaler.


Mase berlalu terasa cepat sgt...tup2 da ada kt kl n esok da nak raya haji...lps ni nk blk ijok jumpa MIL plak...Selamat Hari Raya Aidiladha semua. Sedey sgt sbb xdpt beraya dgn ma n abah. Tp xpe sbb dpt beraya dgn mak so terubatla skit rindu dihati.


ss:SS: Ya Allah. Kurniakanlah kebahagiaan kepada kami di Dunia sampai akhirat. Amin.