Sunday, 16 October 2011

Sharing is Caring: WIR CAMPAIGN


Assalamualaikum w.b.t...


WIR CAMPAIGN: Say what? Cover the butt.

kredit untuk blog ANNA

Saya sangat tertarik untuk share dengan semua mengenai kempen Wear It Right (WIR) yang dishare kat blog ini
Pernahkah kita bertanya pada diri sendiri...adakah pakaian yang aku pakai hari ini, benar2 menutup aurat?...Kekadang kita alpa, leka dan lalai untuk memenuhi tuntutan Islam dalam memilih pakaian yang sesuai. Atas dah cover baik punya, bawah pulak yang terjojol sana-sini.

Seperti Sabda Rasulullah s.a.w. :

"Akan datang ummatku di akhir zaman terdiri dari kaum wanita yang mana mereka itu berpakaian dalam keadaan telanjang, di atas kepala mereka berbonggol-bonggol seperti belakang unta. mereka ini dilaknat oleh Allah dan tidak masuk mereka itu ke dalam syurga, serta tidak dapat menghidu baunya. dan sesungguhnya wangian syurga itu di dapati jarak perjalanan lima puluh ribu tahun perjalanan." (sokhih bukhori) 

Maafkan saya sekiranya ada yang tersinggung dengan entry ini. Teguran ini adalah untuk diri saya sendiri juga. Masih banyak lagi yang perlu diperbaiki dan dipelajari. Sama2lah kita untuk berubah ke arah yang lebih baik dan perbetulkan yang mana tidak betul, ya!.


Firman Allah taala dalam Al-Quran:يابني آدم قد أنزلنا عليكم لباسا يواري سوءاتكم وريشا ولباس التقوى ذلك خير - الأعرف : 26

Ertinya: Wahai anak adam sesungguhnya telah kami turunkan atas kamu pakaian yang menutup aurat kamu dan kami telah turunkan perhiasan bermula pakaian takwa (amal soleh) adalah lebih baik dari yang demikian.









SS: Ingatlah! Orang-orang mukmin itu bersaudara dan senantiasa memperbaiki dan memperelokkan persaudaraan mereka daripada masa ke semasa. Janganlah ada di dalam hati-hati kita ini walau sedikitpun rasa tidak baik yakni niat jahat kepada sesama kita. Walaupun adakalanya kita memandang daripada sudut yang berbeza, hakikatnya hanya Allah SWT sahaja yang Maha Mengetahui.







SS: Ya Allah. Kurniakanlah kebahagiaan kepada kami di Dunia sampai akhirat. Amin.

Wednesday, 12 October 2011

Wordless Wednesday

Tuesday, 11 October 2011

Susu Oh Susu

Assalamualaikum w.b.t...

Korang sume suka minum susu x?...mestila suka kan ;)
Macam saya, mende yg saya paling xsuka nak buat adalah untuk minum susu.
Saya paling takut dgn rase dia, xbest sgt, cam rase lembu (mmgla rase lembu kalu susu lembu la kan ;p ).
Bkn setakat susu lembu or kambing, air kacang soya pn saya xsuka sbb warna dia sama cam kaler susu biasa...fobia sungguh saya dgn susu susu neh.
Tapi...



Itu semua dulu...sekarang ni minum susu adalah jadi salah satu rutin harian yg wajib bg saya.
Terpakse ke?...eh xlah...(he3 padahal hari2 my husband tersayang kena ingatkan saya utk minum susu).
Abang selalu ingatkan saya untuk minum susu katanya susu ni byk khasiat untuk ibu mengandung dan untuk baby dalam kandungan. Thanks abang sbb sentiasa ambik berat psl sayang dan baby yg bakal lahir neh...luv u muah (tlg jgn muntah hoccay)


Hopefully anak saya nanti xtakut minum susu cam saya.


comei kan baby neh.


Yang ni info yang saya dapat kat laman sesawang...jom layan 


Mengamalkan diet yang bernutrisi dan seimbang semasa mengandung adalah penting kepada kesihatan si manja dan anda.  Menambah menu harian dengan meminum susu untuk ibu mengandung adalah salah satu cara untuk mendapatkan nutrisi-nutrisi yang diperlukan.  Semasa memilih susu anda harus memilih susu yang mengandungi zat-zat seperti berikut:

1.  Protein
Ibu mengandung perlu mendapatkan 60 gram protein setiap hari untuk membantu dalam pertumbuhan tisu.  Selain dari susu, protein juga boleh didapati dari ikan dan makanan laut, ayam, itik, lembu, telur, kekacang dan bijiran.

2.  DHA (Asid Dokosaheksanoik)
DHA adalah penting untuk perkembangan otak untuk bayi anda.  Pakar menasihati ibu mengandung perlu mendapatkan pengambilan DHA sebanyak 300mg sehari setiap hari.  Selain susu, ia juga boleh didapati dari telur, organ dalaman binatang, limpa dan ikan.

3.  Asid folik
Pengambilam asid folik yang mencukupi setiap hari iaitu 600mcg, terutamanya sebelum kehamilan dan di peringkat awal kehamilan dapat mencegah kecacatan tiub neural (NTDs).  Ia jug aboleh didapati dari jus oren, sayuran hijau dan bijirin.

4.  Zat besi
Zat besi adalah komponen utama untuk hemoglobin, bahagian darah yang membekalkan sumber oksigen kepada anda dan bayi anda.  Jumlah zat besi yang disyorkan adalah 27mg setiap hari.  Ia mampu mencegah masalah anemia iaitu kekurangan darah merah.  Zat besi juga boleh didapati dari daging lembu, organ dalaman binatang, kekacang dan bijirin.

5.  Kalsium
Kalsium adalah penting untuk memenuhi keperluan pertumbuhan janin iaitu untuk penghasilan tulang dan tengkorak serta untuk mengekalkan penghasilan susu badan.

6.  Zink
Ibu perlu mendapatkan bekalan zink yang mencukupi untuk mengelakkan kecacatan tiub neural (NTDs)dan kelahiran dengan berat badan rendah.  Ia juga boleh didapati dari makanan laut, limpa dan daging lembu.

7.  Vitamin dan mineral
Buah-buahan dan sayur-sayuran membekalkan sumber vitamin dan mineral yang baik.  Ibu mengandung memerlukan sekurang-kurangnya satu hidangan buah-buahan sitrus dan satu hidangan sayuran hijau atau kuning setiap hari.

Minuman berkhasiat yang dirumus untuk ibu-ibu mengandung dan menyusukan anak adalah baik kerana ia mampu membekalkan nutrien yang mereka perlukan.

Pemakanan yang baik juga amat penting untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.  Susu ibu adalah hadiah terbaik untuk anak anda kerana ia bukan sahaja membekalkan makanan berkhasiat seperti lutein dan alfa-protein tetapi juga memberikan perlindungan menerusi pembinaan imuniti.









SS: Ya Allah. Kurniakanlah kebahagiaan kepada kami di Dunia sampai akhirat. Amin.

Sharing is caring: Khasiat Buah & Minyak Zaitun

Assalamualaikum w.b.t,

Hye peeps,
Arini nk share pasal buah zaitun. Ma kt kg selalu bgth ttg khasiat buah dan minyak zaitun ni. Ma selalu amalkan minum minyak zaitun, katanya baik utk kesihatan.


Terbaca entri kat entri Ustaz Azhar Idrus mengenai khasiat buah Zaitun
“Demi buah tiin dan zaitun. Dan Gunung Tursina”. (Surah at Tiin ayat 1 dan 2). Allah telah menyebut di dalam Al Quran berkenaan dengan buah zaitun. Ini menunjukkan buah zaitun juga memiliki banyak keistimewaan tersendiri yang jarang diketahui dan diselidiki. Di dalam Al Quran, buah zaitun disebut sebanyak 7 kali di mana sebanyak 2 kali, ia di sebut bersendirian dan 5 kali lagi ia digambarkan dalam Al Quran bersama dengan buah- buahan lain seperti tamar, delima, anggur dan buah tiin. Gambaran ini menunjukkan betapa banyaknya khasiat buah zaitun sepertimana buah- buahan lain yang mendatangkan kebaikan kepada kehidupan manusia sejagat.
Antara khasiat buah dan minyak zaitun adalah: 
  1. Seandainya minyak zaitun diambil sebagai bahan makanan, ia bertindak sebagai penambah zat makanan, mencuci dan membaik pulih perut dan menjadi penawar racun.
  2. Membantu pesakit gastrik dan juga yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang.
  3. Jika minyak zaitun diambil sebagai sapuan luaran, ia bertindak sebagai pelicin dan pelembut kepada kulit yang mengalami ekzema dan psoriasis seterusnya dapat meremajakan kulit. Menurut Tarmizi dan Ibn Majah, Nabi Muhamad SAW bersabda, ” Makanlah minyak zaitun, dan sapulah kulitmu dengannya kerana ia datang dari pohon yang diberkati”.

Untuk tahu lebih mengenai Khasiat Buah & Minyak Zaitun lanjut bolehla baca di sini.



SS: Ya Allah. Kurniakanlah kebahagiaan kepada kami di Dunia sampai akhirat. Amin.

Sunday, 9 October 2011

All About Wedding Cake

My wedding ceremony da berlalu tp br sekarang ada mood nk update psl wedding cake...jom layan!

yang ni mase majlis potong kek

kek ni bwk mase majlis bertandang kt umah hubby


 kedua-dua kek adalah sponsor dt my mom and my cousin...tahankls you all...luv you so much. Ada 3 sbnrnya cuma pic 1 lg ada kt hp...nt sy update k...




Update....


Kek sempena sambutan hari lahir malam sebelum majlis

Sambutan Hari Lahir...hari lahir sape ntah, aku lupa...he2


UPDATE 19/12/2011....


Kek utk sebelah lelaki





SS: Ya Allah. Kurniakanlah kebahagiaan kepada kami di Dunia sampai akhirat. Amin.

Alhamdulillah

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Syukur ke Hadrat ALLAH s.w.t di atas kurniaan-Mu yang tidak ternilai buatku dan suami.



“Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.”
“Ya Allah, peliharakanlah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandungan ku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca hadis dan al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.”


Doakan saya dan baby sihat sejahtera dan selamat ya...Amin!




SS: Ya Allah. Kurniakanlah kebahagiaan kepada kami di Dunia sampai akhirat. Amin.

Aku bukan Chef: Jom Main Masak-masak

Assalamualaikum, hye peeps,


Da berhabuk dan bersawang blog neh. Lately ni sy xde mood and kesihatan x berapa mengizikn utk nk tulis blog or update, byk pic yg sy da tangkap tuk masukkan dalam blog neh. Tp bila time nk update je, mood jd hilang..mn ntah dia g (sy pn tatau) ;p. 


Jom maen masak2 bersama saya...Arini saya masak ayam masak cendawan shitake sj highlight besar2 nk suh nmpk dgn jlas, sila jgn muntah hoccay! ;p...cendawan shitake ni feveret my hubby (jgn slh paham my hubby org pekan bkn org jepun hoccay...he3)...jom layan pic.



abaikan lauk yg sebelah tu sbb tajuk utama adalah ayam masak cendawan shitake hoccay.


Bahan-bahan:

Ayam
Cendawan shitake
Bawang besar
Bawang putih
Lada Hitam
Kentang
Garam
Kicap
Sos Tiram
Minyak

Cara Masak:

Panaskan Minyak
Tumbuk Bawang Putih bersama lada hitam sehingga lumat (a)
Tumis bahan a sehingga garing
masukkan ayam dan goreng
masukkan kicap bersama sos tiram
masukkan ubi kentang gaul bersama ayam biarkan beberapa ketika
masukkan cendawan 
last sekali masukkan  bawang besar dan goreng hingga masak


Selamat Mencuba!



SS: Ya Allah. Kurniakanlah kebahagiaan kepada kami di Dunia sampai akhirat. Amin.