Sunday, 28 August 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN.
Dari saya dan tunang tersayang.
Kepada yang memandu utk pulang ke kampung berhati-hati di jalan raya.
"DUIT RAYA"

Thursday, 25 August 2011

Kisahku bukan kisahmu: Raya, Kahwin, Kampung dan Duit Raya

Ho ho... Balik kampung....Ho ho... Balik kampung...Hati girang...

saya, ila dan adiknya

Da tngiang2 kat telinga lagu neh..mode raya da semakin bkobar2 neh...x sabar nak balik kg neh...ptg ni je pn hikhikhik
Cam sedey plak rase...blk kg sorang2 tanpa Mr.S...hu3 ngade plak kn...bak kata Mr.S kalu ada kt dpn mata nk bgaduh je bler dok jauh conpem syg rindu kt abang, hari2 syg akan cal abg...dalam hati mmg stuju sgt2 (dlm hati hoccay) kalu stuju kt dpn Mr.S ko nk kena gelak???sanggup??? hikhikhik...tp saya rase abg pn akan rindu kat sya gakla, conpem!!! kn kn...jgn nakal2 tau bang...

Hari ni last day aku kt umah sewa saya setelah hampir 3 thn saya dok situ...sedey???...erm xla sgt...he3...hepi adala sbb pahni InsyaAllah dpt dok umah sewa sdiri bsama soulmate plak...sila jgn buli saya ya abang hikhikhik...

Thn ni saya x bagi duit raya kt sape2 pn...maafkn saya ya sume sbb tpaksa cut bajet tuk duit raya atas nasihat menteri kewangan thailand...skrg ni bdk2 kecik da pdai demand xnk ckit2, kalu rm1 tu jeling je...so utk elakkan ramai kanak2 mjadi juling, duit raya utk tahun ni mmg langsung xde...hikhikhik...tahun depan InsyaAllah...
Tapi...
Tahun ni saya berharap sgt2 dgn harapan dpt duit raya dari bakal suami saya (pah raya InsyaAllah btukar status kpd suami plak Amin)...boleh ya bang, hik2.



Kisah Rm1 dan RM50...jom layannnn

Duit RM1 telah bertemu dengan RM50..

 RM1 : " Oit,lama tak nampak, mana ko pergi?"
RM50 : " Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola, Naik STAR Cruise,
gi KK naik AirAsia, lepak One Utama, konsert AF, M'sian Idol..tempat2
cam tuh lah.
EH!!!, ko camner lak?"
RM1 menjawab perlahan sambil menundukkan kepala,
"Biasa lah, balik-balik tempat sama, surau, masjid, surau."






p/s: bilakah kali terakhir kita bersedekah kat masjid?
tepuk dada..tanya iman…renung2kn.


Thursday, 18 August 2011

Mencintai aku dengan seadanya

Kisah Dongeng – Stacy

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja









ss: Teristimewa buat tunang tersayang. Mengenalimu kadangkala membuat ku ketawa. 
Mengenalimu kadangkala juga membuatku mengalir airmata. Mengenalimu mampu memberiku sejuta rasa.... marah, sedih, gembira, sayang rindu dan cinta. Sesungguhnya ku amat menyintai dan menyayangimu sepenuh hatiku. Semoga cinta kita akan berkekalan dan mekar mewangi sehingga ke akhir hayat…Amin. Terima kasih kerana hadir dalam hidupku.


Handbouquet

Handbouquet! Handbouquet! Handbouquet!
Saya sgt teruja biler tgok handbouquet yg cantek2.
Jom kita layan pic2 handbouquet yg cantek2 kt mata saya...

fresh flower handbouquet....susah nk dpr fresh flower kt tmpt sy (bunga kertas bykla kot)

Crystal Handbouquet

 Ada x sape2 nk sponsor handbouquet camni kt saya...sy bg tabik springg kt dia

Yg ni pn cantek sgt...Saya da jd rambang gambar da neh.

-

-

-

-

-

bg yg xbleh perut kosong bolehla buat handbouquet camni...sambil pegang bleh mkn ;p

-

-

-

-

-

-

-

-

-

kalu handbouquet camni plak???...jgn sawan k.



Pic kat atas ni sume ihsan dr pakcik google k





ss: Saya pya handbouquet kedai pengantin kt nk sediakan, belum tgok lg hasilnya...wisau gak neh. Hopefully bler tgok saya akan suka...Amin.




Let's Save our Planet!!!






Wednesday, 17 August 2011

Signage

Signage! Signage! Signage!
Saya lum prepare lg mende alah ni...xde ide lg nk wat cmne...yg simple2 ckupla, yg pting tetamu dpt sampai ke destinasi dgn selamat dan cepat...asalkan x sesat hoccay. 

pic ni pinjam dr pakcik google



ss: Arini bos dlm mood raya, pasang lagu raye beria...apa maknanya???...he3...
Bagusla dia hepi camtu, kalu moody je memanjang...kami gak yg susah dowh...





Tuesday, 16 August 2011

Saya nak!

Ada mende lagi yg saya nk wat sebenarnya, hopefully masih berkesempatan dan sekiranya ada budgetla kan.


Facial Treatment

Org kata 2 bulan atau sebulan nak dekat kenduri tidak digalakkn pkai make up yang heavy heavy sgt ditakuti nanti tak naik seri muka..sebab orang sekeliling dah biasa tengok kita makeup yang heavy heavy..so nanti bila mak andam makeup yang heavy air muka kita nampak biasa je (betul ke? tp tpulangla kpd yg empunya diri k)...
Saya nk wat facial treatment sbb nk hilangkn blackhead dan whitehead yg ada kt hidung n pipi je... ;p


Medicure & Pedicure

Saya xpenah pn pegi wat Medicure & Pedicure, tp terasa gak nk bagi kuku jadi cantik dan lembut....hikhik

Nk slim (I wish I can slim in 16 days...ha3 xyahla nk berangan hoccay)


Untuk menguruskan part2 yg penting kt badan, antara petua2 yg saya buat adalah dengan mengunjungi pusat membeli belah seperti jusco. Saya cari girdle or bengkung yg sesuai untuk menyerlahkan pingganggku yg langsing dan perutku yang kempis secara drastik he3. Akhirnya saya berjaya dapatkn girdle yg sesuai dan memenuhi citarasaku di COSWAY dgn harga yg berpatutan...itu yg plh penting...hikhik

Petua Untuk Bakal Pengantin Perempuan
Da nk dekat majlis baru nk terhegeh2 carik petua utk mencantikkan diri dan segala hal berkaitan dgn diri sendiri. Aku tsgtla bz sblm neh hingga hal2 yg cmni pn leh terlupa....hu3.
Kat bawah ni adala beberapa petua yang boleh aku buat dalam mase yg terdekat dan yg paling penting sekali xmahal (sume mende kena bkira skrg ;p) dan antaranya mudah nak carik......he3

Bunga Mawar (senang ke nk carik neh dan masa yg aku ada kurang dr 44 hari da pn...tgokla dl)

Untuk menaikkan seri muka, bakal pengantin boleh mengamalkan petua memakan kelopak bunga mawar selama 44 hari sebelum tarikh perkahwinan. Dahulukan dengan bacaan selawat ke atas nabi, Fatihah dan ayat Nabi Yusof sebelum memakannya.

Timun (slalu mkn tp lum penah letak kt mate, nti nk cubala)



Lekapkan mata dengan hirisan timun selama 1/2 jam. Petua ini juga dapat menghilangkan lebam pada bawah mata serta menghilangkan rasa lesu dan letih. Ia juga berguna untuk menegangkan otot bawah mata.

Lobak (slalu je mkn)


Lobak yang kaya dengan serabut dan vitamin E berfaedah bagi menghilangkan parut dan menaikkan seri muka. Ia turut sesuai untuk meningkatkan kelembapan pada kulit kering. Parutkan lobak dan ratakan pada wajah seperti mask. Biarkan untuk setengah jam.

Tomato  (pn slalu mkn gak n letak kt muka gak)



Bagi masalah kulit kurang bermaya, gunakan tomato yang telah diasingkan bahagian dalamnya. Sapukan lendir dan biji di dalamnya pada seluruh wajah, lalu dibiarkan sehingga kering sebelum dibilas

Avocado (xpenah cuba pn)


Bagi masalah kulit berminyak dan kandungan zat lemak berlebihan pada pipi serta wajah, anda boleh mencuba buah Avocado yang ditempek isinya pada seluruh wajah. Rawatan ini mampu menghalang tumbuhnya jerawat baru.

Limau Purut (akan cuba)


Bagi menghitamkan rambut dan menghilangkan kelemumur, sapukan hirisan limau purut pada rambut di kepala. Limau purut juga juga dapat mencantikkan kuku dengan menyapukan jusnya pada kuku secara kerap.








Sharing is caring: FEQAH BERKAITAN PUASA




Friday, 12 August 2011

Sharing is caring: Doa untuk bakal pengantin

Lately ni banyak betul dugaan datang bertimpa-timpa...sedih, letih, perit, pahit sume bcampur jadi satu. So kenala selalu berdoa dan bersabar dalam menempuhi dugaan ini. Nak share dengan kawan2 doa yg saya ambik kt sini.


Doa pertama: doa menolak bencana
"Laa ilaaha illalaahul kariimul 'azhhiimu. subhaanahu tabaarakalaahu rabbul 'arsyil 'azhiimi. Alhamdulillaahi rabbanaa aatinaa fid dun-yaa hasanatan wa fil aakhirati hasanatan wa qinaa 'adzaaban naari."

Maksudnya: Tiada Tuhan selain Allah Yang Maha Mulia dan Maha Agung. Maha suci Dia, Maha Berkat Allah Tuhannya 'arasy yang agung. Segala puji bagi Allah Tuhan seluruh alam.( Riwayat Nasa'i)

Doa kedua: doa memelihara kesihatan diri
" Allahumma 'aafinii fii badanii. Allaahuma 'aafinii sam'ii. Allaahumma 'aafinii fii basharii. Allahumma inni a'uudzu bika minal kufri wal faqri. Allahumma innii a'uudzu bika min 'adzaabil qabri laa illaaha illaa anta.

Maksudnya: Ya Allah, sembuhkanlah badanku. YA Allah, sembuhkanlah pendengaranku. Ya Allah sembuhkanlah penglihatanku. Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari kekafiran dan kefakiran. Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari seksaan kubur, Tiada Tuhan selain-Mu.( Riwayat Abu Daud)

Doa ketiga: doa menghadapi kesedihan, kelemahan, kemalasan, takut, banyak hutang dan penindasan.
" Allaahumma innii a'uudzu bika minal hammi wal hazani wa a'uudzu bika minal 'ajzi wal kasali wa a'uudzu bika minal jubni wal bukhli wa a'uudzu bika min ghalabatid dayni wa qahrir rijaali."

Maksudnya: Ya Allah, aku berlindung pada-Mu dari kemurungan dan kesusahan, aku berlindung pada-mu dari kemalasan dan aku berlindung pada-Mu dari ketakutan dan kekikiran, aku berlindung pada-Mu dari tekanan hutang dan paksaan orang lain.

Doa keempat: doa ketenangan jiwa
" Rabbanaa afrigh 'alaynaa shabran wa tsabbit aqdaamanaa wahshurnaa 'alal qawmil kaafirina. Rabbanaa la tuzigh quluubanaa ba'da idz hadaytana wa hablanaa min ladunka rahmatan innaka antal wahhaabu. Allaahumma tsabbitnii an azilla wahdini an adhilla. Allahumma kamaa hulta baynii wa bayna qalbii, fahul baynii wa baynasy syaythaani wa 'amalihi. Allaahumma 'innatan tu'minu biliqaa'ika wa tardhaa biqadhaa'ika qa taqna'u bi'athaa'ika.

Maksunya: Ya Tuhan Kami, curahkanlah kesabaran keatas kami dan teguhkanlah pendirian kami serta tolonglah kami terhadap golongan yang kafir. ya Tuhan kami, janganlah kau palingkan hati kami setelah Engkau tunjukkan dan berilah kami rahmat-Mu kerana Engkau adalah yang Maha pemberi. Ya Allah kukuhkanlah imanku, dan berilah aku petunjukk dari kemungkinan sesat. Ya Allah sebagaimana Engkau telah memberi penghalang antara aku dan hatiku, maka berilah penghalang antaraku dan syaitan serta perbuatannya. Ya Allah aku mohonkan pada-Mu jiwa yang tenang tenteram, yang percaya pada pertemuan dengan-Mu dan reda atas keputusan-Mu serta merasa cukup puas dengan pemberian-Mu.

Doa kelima: doa mohon ketenangan dalam menghadapi musibah
"Allahummarzuqnii nafsan muthma'innatan tu'minu biliqaa'ika wa tardha biqadhaa 'ika.

maksudnya: Ya Allah, berilah kami hati yang tenang, yang beriman akan saat perjumpaan denganMu dan reda menerima segala ketetapan-Mu.

Doa keenam: doa ketika menghadapi kesulitan
"Allahumma Laa shla illaa maa ja'altahu sahlan wa anta taj'ualul hazna idzaa syi'ta sahlan.

Maksudnya: Ya Allah, tiada yang mudah selain yang Engkau mudahkan dan Engkau jadikan kesusahan itu mudah jika Engkau mengkehendakinya jadi mudah.(Riwayat Ibnu Hibban)

Doa ketujuh: doa dimudahkan segala urusan
" Allaahumma innii as-aluka tamaaman ni'mati asy-yaa'l kullihaa wasy syukra laka 'alayhaa hattaa tardhaa wa ba'dar ridhaa, wal khirayata fii jamii'l maa yakuunu fiihil khiyaratu wa bijamii'l masyuuril umuuri kulliha laa bima'suuriha yaa kariimu.

Maksudnya: Ya Allah, aku mohonkan pada-Mu kesempurnaan nikmat pada segala perkara dan mensyukuri-Mu atasnya, sehingga Engkau reda dan sesudah reda itu lalu aku mohonkan pula kepada-MU.




ss: Semoga segala urusan kami yang kami rancang berjalan lancar dan diberkati. Amin Ya Rabbal Alamin.

JJBP

Jalan2 Bukak Puasa


11th days Ramadhan 
Semalam bukak pose kat ofis dgn sape?...mestila dgn Mr.S dan colleagues.
Byk kuih muih yang disajikan ada kek lapis, pasta, lopes, puding roti n byk lagila...xlarat nk tulis dah...tekala sdiri eh.
Memang berbaloila dgn bayaran RM5 je boleh mkn sume...kalu hari2 cmni mesti jimat neh (he3)..
Tp nk dijadikan cter patutnya kitaorg dpt mkn nasik tomato...sorang colleague kami ni agak handalla dari segi masak-memasak...tgu2 pya tgu pya tgu nasi tomato x muncul...sume kuih muih da nk abis kami telan...tp biasala perut kg cam sy neh mmg akan rase nk pitam kalu x jmpa nasik...da mcm mende da kami buat dari cuci pggan, cuci periuk, lap meja...tp aku xbuatla aku just duduk je, al maklumla xlarat sbb xdpt nasik lg...cett alasan je tuh, ha3...dgn harapan nasik tomatao akan muncul...tiap kali lif bbunyi je kami akan jenguk keluar hikhikhik...
Akhirnya nasik yg kami tgu2 smpai gak...tp bukan nasik tomato tau tp nasik putih, pajeri nenas, ayam masak merah, patin masak tempoyak dan nasik kerabu...semuanya berbungkus...



pic ehsan dari pakcik google

Nak dijadikan cter nasi tomato xsempat masak sbb gas kat umah colleague tu dah habis...dia amek tindakan bijak n xdiscuss dgn sape2pn..sebbaek lauk2 yg dia beli tu sume sedap2 blaka, tp yg kesiannya dia tpaksa pkai duit dia sdiri tuk beli sume lauk pauk tu...xpe kami maafkan kamu...bkn mjadi mslh besar pn kn kn.





ss:sy ni msh baru sgt2 lg dlm dunia penulisan blog neh, tp kalu pembacaan blog mmg da lama da...so pic2 kbykkan amek kt pcik google sbb lupa nk snap tiap kali p mn2.so kualiti pic xberapa memuaskan kn kn.. ;p





Thursday, 11 August 2011

Sharing is caring: FEQAH BERKAITAN PUASA



ss: Sama2la kita mempertingkatkan amalan kita di bulan Ramadhan yang mulia ini.

JJBP

Jalan2 Bukak Puasa

1st day Ramadhan - Bukak pose kat umah je dgn kawan2.

2nd day Ramadhan

Bukak pose kat Restoran Anis gulai kawah bersama tunang tercinta.
Makanan kat situ maskan ala kg, menu boleh tahan byk jgkla kene dgn selera tekak saya & Mr. S.
Harga makanan kat cni agak mahal ckit berbanding sblm ni...(adakah sbb kdai ni da masuk JJCM). Tp mkanan tetap best n kena dgn selera aku.
Saya bg rating 

3rd & 4th day Ramadhan - Bukak pose kat umah je dgn kawan2.
5th day Ramadhan

Bukak pose kat Restoran Kunang-kunang bersama tunang tercinta n colleagues...dgn harapan dpt tgok kunang2, tp haram xde...he3 ;p
Makanan kat sini ala buffet menu ala kg jgk, menu x byk sgt dan biasa2 saja.
Harga makanan kat cni ala buffet RM25 satu kepala...Mr. S yg belanja...
sayang sgt kt Mr. S...

Ni bintang yg saya bg



pic ehsan dari pakcik google (bila da jumpa makanan lupa plak nk snap pic)

6th day Ramadhan 
Bukak pose kat House of Nasi Kerabu bersama tunang tercinta.
Makanan kat sini ala masakan Kelate...cam rase dok kelate plak.
Aku call dl tuk wat reservation...tkut xde tmpt plak kalau g lambat.
Harga makanan kat cni bergantung pada menu yg dipilih...mmg berbaloila kalau byr mahal ckit sbb mmg sedap & kena dgn selera saya.
Tmpt ni mmg saya akan recomend kat geng2 kuat mkn yg lain la.Pahni akan g lagi kot.  
Ni rating yg saya bg 



7th day Ramadhan 
Bukak pose kat umah Ateh (merangkap bakal kakak ipar)...bbuka bramai2 bsama ahli kuarga Mr.S yg lain.
Mmg sgt best sbb da lama xbukak pose dgn family sambil bkumpul ramai2...terubat gakla rindu nk bbuka dgn ma n abah n adik2.
Byk lauk yg dsediakan antranya tomyam, ikan, sambal & bubur caca + cempedak...sbnrnya byk lagi tp xlarat nk taip dah. Saya & Mr.S mkn sampai xlarat nk jalan.he3

Harga? (mestila free hoccay).
Ni rating yg saya bg  
Ada lg menu yg first time saya cuba iaitu nasi ambeng. Nasi ni kt kg saya mn ada, ni menu yg glamer bg masyarakat berketurunan jawa...kalau xclap, kalau slh sila betulkan k.
Nasi ambeng ni sesuai untuk di makan secara beramai2...bg saya harganya sgt berpatutan dan kena dgn selera saya...
Ni jgk makanan kegemaran Mr. S sanggup dia g carik sampai ke batang bjuntai semata2 nk bg aku rase nasik ni...terharu sgt (thanks so much abg, luv u muahss)...teruja btl dia bila dapat jamah nasik ni...
(abg ni ada darah jawa gak ke??...confuse aku...hikhikhik) 
Berapa bintang lak saya nk bg 


nasik ambeng

hari ke 8 - 10 Ramadhan aku bbuka kat umah je dgn kawan2 hari ni aku bbuka kat ofis & Mr.S da bayarkan tuk Potluck berbuka bersama2 colleagues...wajib g tu namanya.


ss: tgh bpk2 nk bbuka katne la plak pahni sbb thn ni je dpt merase mkn kt kdai...tahun dpn da bdua kena masak & makan kt umahla plak.

Mari Berbiskut Raya

Debaran raya makin terasa.
Tak sabar aku nk raya...(padahal x sabar nk kawen, he3)
Bila sebut pasal raya mesti tlintas kat kpala pasal biskut raya.
Saya ni mmg penggemar biskut raya, tp biskut raya yg berlandaskan coklat my feveret.
Sy xsuka n xberapa pdai nak buat biskut raya.
Tp InsyaAllah lps kawen nti sy akan cuba buat biskut raya, tp yg senang2la dl sbb da ada 3 umah dah pahni.
Kalu nk beli rasenya xbeli, so baek watla....nape 3 umah?...1 umah saya, 2 umah mak saya ke-3 umah mak mertua, xkn nk blk tgn kosong, mestila bwk blk kuih ckit kan, baru meriah nk sambut raya.
Cerita pasal biskut ni, tahun ni sy x beli biskut pn tuk bwk blk kg sbb thn ni buget ciput n kena dahulukan mana yang patutla kn. Tahun depan InsyaAllah.
2 jenis biskut je yg sy order tahun ni tu pn nk tinggalkn kt kl...tuk sy n Mr. S mkn pah raya nti.
1 jenis kek yg sy order jgk iaitu kek lapis sarawak, tu pn sbb mber sy promote, dia org sarawak tp dok kt cni, order sebiji tuk rase kalu ok thn dpn leh order lg kn kn..


pic ehsan dari pakcik google (sume biskut ni sy suka)


pic ehsan dari pakcik google gak. kek lapis idola yg aku tempah lebih kurang camni.



ss:Byk betul dugaan di bulan puasa ni.Semoga segala urusan yang kami rancang berjalan lancar dan diberkati. Amin Ya Rabbal Alamin.

Monday, 1 August 2011

My feveret kuih



ss: Susah nk jumpa kuih lapis yg sedap sama cam kt kg.